Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
 
 
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
Dane kontaktowe

DZIAŁ SPRZEDAŻY
pon - pt: 8:00-15:00

tel.: 506 037 015
detal@wedrowski.pl

Oliwnik baldaszkowaty

Oliwnik baldaszkowaty Elaeagnus umbellata

9.90 zł/szt
 
do koszyka
Aktualna wysokość: ok. 60 cm

Oliwnik baldaszkowaty (Elaeagnus umbellata)


Opis ogólny: krzew dorastający do 3-4 m wysokości, gatunek odporny na mróz i suszę, jagody mogą być spożywane w stanie świeżym, bądź do przetwórstwa

Liście: lancetowate, długie, srebrzysto-zielone, utrzymują się do późnej jesieni

Kwitnie: w maju, ma żółtawe, pachnące, rurkowate kwiaty,

Owoce: dojrzewają we wrześniu, smaczne deserowe, 
jednak najlepszy smak uzyskują dopiero na początku listopada.
Gatunek ten jest odporny na mróz i suszę.

Wymagania:
Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione.
rośnie na glebach lekkich, piaszczystych

Oliwnik baldaszkowaty jest rozłożystym krzewem pochodzącym z Azji – występuje w Chinach, Japonii, a także na Półwyspie Koreańskim. Staje się coraz popularniejszy także w Polsce. Nie jest to roślina wymagająca, lubi miejsca nasłonecznione, dobrze znosi okresy suszy i mrozu. Najlepiej sadzić ją w glebach przepuszczalnych i piaszczystych. Charakteryzuje się wysoką tolerancją na zanieczyszczenia powietrza. Może rosnąć zarówno samodzielnie, jak i w większych skupiskach – z powodzeniem można wykorzystać ją jako roślinę do tworzenia gęstych żywopłotów. Z uwagi na swoją właściwości miododajne, oliwnik to doskonały wybór do sadów owocowych na pożytki pszczelarskie (polepsza wzrost plonu o kilka procent).

Krzew ten osiąga wysokość od 2 do 4 m, a jego lancetowate liście mają ok. 6-7 cm długości. Od strony wierzchniej przybierają one barwę szarozieloną, od spodu zaś srebrzystobiałą i porośnięte są włoskami. Oliwnik baldaszkowaty kwitnie pod koniec maja i na początku czerwca. Posiada niezwykle wonne kwiaty, żółtawe bądź białe, o rurkowatym kształcie. Owoce tego krzewu mają kolor ciemnoczerwony, są owalne i rosną na długich ogonkach. Dojrzewają w okresie od sierpnia do września, ale najlepszy smak osiadają dopiero w listopadzie. Doskonale nadają się na przetwory, soki, nalewki i wina, jak i do spożycia na surowo. Są soczyste i smaczne, bogate w witaminy C, E i A. Smakiem przypominają owoce czarnej porzeczki, są jednak od nich słodsze. W trzecim roku po posadzeniu, krzew owocuje jagodami w ilości 3-4 kg.

 
 
wszystkie wpisy
Wędrowski radzi
--Mini Kiwi FILM o Aktinidii --dr hab. P.Latochy z SGGW Owoce mini kiwi są jeszcze niestety mało znane w Polsce. Zapraszamy do obejrzenia filmu. --Mini Kiwi FILM o Aktinidii --dr hab. P.Latochy z SGGW Winorośl - samo zdrowie Winorośl z powodzeniem można uprawiać na terenie Polski. W ogrodzie możemy mieć pyszne i bardzo zdrowe owoce... Winorośl - samo zdrowie Uprawa i pielęgnacja pnączy Pnącza nie są wymagającymi roślinami, rosną szybko, pięknie wyglądają jako dekoracja w ogrodzie. Uprawa i pielęgnacja pnączy Walory pnączy Pnącza nie tylko pełnią funkcję ozdobną. Część z nich daje zdrowe owoce. Niektóre urzekają swoim zapachem,... Walory pnączy
 
Informacje
Pomoc
Polecamy
Znajdź nas
 
WIOSNA